måndag, oktober 08, 2007

Tårarna

...stiger i mina ögon när jag läser om helgens hemska händelser.

En 16-åring som blir ihjälsparkad. Fem tonårspojkar häktade för dådet.
En 15-åring som blir ihjälskjuten och hans 16-årige kompis ligger svårt skadad.

Det är ju barn. 15-16 åringar. Barn.

Våldet måste stoppas. Och det är vi vuxna som måste forma ett samhälle som inte tolererar det besinningslösa våldet, som inte tolererar att ungdomsgäng trakasserar, som inte accepterar att människor skräms till tystnad.

Det är vi.

4 kommentarer:

Det Mörka Hotet sa...

Vuxnas frånvaro skapar ungdomar som inte vill vara barn utan gör "vuxna" saker - tror de: tragiskt och beklämmande för alla parter!


DMH/Samuel

Anonym sa...

Jag håller med DMH och anser vidare att allt för många barn/unga vuxna har blivit "osedda" genom livet och kanske svikna av en vuxenvärld. Och man kan inte direkt anklaga deras föräldrar som förmodligen har ett tungt ok att bära. De arbetar hårt och mycket och dras med dåligt samvete för att de inte ägnat mer tid och närhet med barnen.

Eller förhoppningsvis har de dåligt samvete...

Anonym sa...

Och jag tror på en kombination av ovanstående PLUS den allmänna avtrubbningen. Ungar ser våld i fiktiva sammahang i stor utsträckning och tror att de kan göra samma sak i verkligheten, för sen är det bara att trycka RESET och börja om.

Marge_II sa...

Samuel: Det är så mycket som påverkar ungdomarna, inte minst kompistryck och lojalitet med gänget. Och därtill frånvaron av vuxna.

Maja: Så länge vi väljer att nerprioritera barnen skapar de sina egna ideal.
Det känns bra att ungdomarna själva nu protesterar mot våldet - men det är vi vuxna som bär ansvaret för hur samhället ser ut.

Bert: Jag tror att barn och ungdomar påverkas av sin samtid inkl det fiktiva våldet - och ungdomarna påverkas definitivt av alkohol och droger.