lördag, januari 10, 2009

I Piteå

...har den kommunala gymnasieskolan hamnat i hetluften.

Sedan 1992 har 22 kända fall av cancer drabbat personalen, varav 20 av dessa arbetat på samma våning. En våning där man under åren haft kända och återkommande problem med fukt- och mögelskador.

Personal, föräldrar och elever är naturligtvis oroliga och skolledningen svarar nu med att erbjuda alternativa lokaler (läs baracker) för de som normalt vistas i de mest utsatta områdena. Detta under tiden som lokalerna saneras.

Skolledningen har fått ta en hel del kritik och eftersom informationen varit bristfällig, för att inte säga obefintlig, får de ta åt sig av kritiken.

Huvudansvaret för de undermåliga lokalerna åligger dock kommunens fastighetskontor, vilka (som vanligt) agerat inkompetent och taffligt. De har haft kännedom om problemen under många år men valt att stoppa huvudet i sanden.

Idag har alltså 22 cancerfall konstaterats bland personalen på skolan varav 14 fall har upptäckts bland de som arbetat i vissa specifika lokaler.

14 fall innebär att ca 40 % av de som arbetat där under perioden 1993 t o m idag insjuknat. Hur många som kommer att drabbas i framtiden vet förstås ingen.

Ingen har heller kännedom om hur de elever som vistats i lokalerna påverkats, förutom i de fall där elever akut tvingats gå hem på grund av kraftiga allergiska besvär.

Men om kommunen nu inte kan åtgärda problemen i skolan så att personal och elever får en bra arbetsmiljö så känns det ju fantastiskt bra att samma kommun går in - och till stora delar - finansierar ett inköp av en ny orgel till kommunens stolthet, den nybyggda konsertlokalen.

Kostnad för orgeln beräknas till OFATTBARA 35 MILJONER!!!



Och jag förstår som vanligt ingenting!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Men lilla gumman....

Liten man stor orgel....
Synd att inte barnbarnen kommit upp i ålder!

Anonym sa...

Lite snabb på kanppen eller yr av feber.men inte anonym!

Marge_II sa...

Monkan: ...men snart är de kanske där. Barnbarnen alltså.

Ja, är det inte en Porsche får det väl bli en ...orgel.

:-)

Elisabet. sa...

Sanslöst!!!

Ibland fattar man inte hur folkvalda tänker.

OM dom tänker.

Anonym sa...

Låter som en småpåve som vill bygga monument över sitt ego. Kan det stämma?

Tänk - vi som gått i den skolan, jag fyra år (straffet för att vara trög)! Vad har vi blivit utsatta för vi som var där de första "giftiga åren" då skolan var nybyggd av suspekt material? Kanske "ångade" cancerogenerna som bäst då?

Marge_II sa...

Elisabet: Till råga på allt så har man nu även läxat upp det fackliga skyddsombudet för hennes agerande.

Det här blir bara värre och värre...

Maja: Ja, har man varit där så länge som fyra år (även om du inte höll till i det värst drabbade området) så ligger du nog risigt till ;-)

Anonym sa...

Jag ligger ALLTID risigt till oavsett var jag befinner mig.

Marge_II sa...

Maja: :-)