fredag, augusti 29, 2008

Bloggen

...Newsmill har ju fått en flygande start inte minst p g a Jessica Zandén och Cecilia Gyllenhammars blogginlägg.

Men faktum är att det varit än mer intressant att på Newsmill följa Mona Sahlins bloggande och hennes intryck av demokraternas konvent i USA. Det ska bli kul att se om hennes upplevelser kommer att avspegla sig på hennes och socialdemokraternas agerande i Sverige.

Intressant är också Niklas Nordströms beskrivning av hur Obamas kampanjledare arbetat för att få enskilda människor att bli delaktiga i kampanjarbetet genom att släppa kontrollen över en kampanjs alla delar.

Nordström skriver:"Istället uppmuntras individen att på sitt sätt forma kampanjen – allt som leder till en valseger är överordnat den centrala valkampanjens kontroll."

För att nå dithän i Sverige krävs, som jag ser det, inte bara insikt, mod och vilja hos de politiska partierna - utan framför allt kunskap om hur man får enskilda individer att engagera sig i politiska frågor och kampanjarbete i ett samhälle där dessa frågor så länge styrts från maktens centrum.


Edit: Måhända kan det svenska folkets reaktion och engagemang betr FRA-lagen ge en hint om hur det kan fungera?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Visst är FRA-engagemanget ett bra exempel på hur det borde kunna fungera i en demokrati. Politiker behöver kontakt med den verkliga världen. Dessutom är FRA-frågan partipolitiskt befriad. Vilket kan kännas betydligt fräschare än den amerikanska stilen, som mer verkar likna jippo och idol-, eller i deras religiöst präglade samhälle, avgudadyrkan. Eller är det bara det som svenska medier är sugna på att berätta om.

Jill Wegerup sa...

Fra-engagemenaget är ändå så litet. Jag tror det finns jättemånga som inte ens är insatta. Men medierna har fångat det som finns. Jag tror engagemanget måpste väckas i skolan.

Marge_II sa...

Bert & Jill: Läser följande i dagens tidningar:

"Särskilt Barack Obama har revolutionerat det amerikanska valarbetet genom sin närvaro på nätet - och samtliga svenska riksdagspartier utom vänsterpartiet och miljöpartiet har besökt kampanjen för att lära sig hur man gör.
Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann berättade för Ekot hur moderaterna redan planerar inför riksdagsvalet och EU-parlamentsvalet efter Obama-modell:
– Vi kommer att jobba mycket mer aktivt och investera rätt mycket både tid och pengar och resurser nu på att skapa plattformar för hur människor kan bli mer aktiva via nätet, säger Per Schlingmann."

Hm hm.