måndag, mars 31, 2008

När den amerikanska centralbanken

...Federal Reserve går in och stöttar upp investmentbanken Bear Stearns för att undvika en fullständig kollaps för banken och hela finansmarknaden då börjar även bedömare på den politiska högerkanten tala om en ”kapitalismens kris”.

Joseph Ackermann, vd i Deutsche Bank säger i ett uttalande:

-”Jag tror inte längre på marknadens självläkande krafter. Det smärtar mig att säga något sådant, eftersom jag är en av de varmaste anhängarna av marknadsekonomin”.

Och med den prognos som investmentbanken Goldman Sachs spår så kommer finanskrisen att resultera i kreditförluster på ofattbara 1 200 miljarder dollar. Av det faller 460 miljarder på USA vilket är mer än dubbelt så mycket som de hittills raporterade förlusterna.

De svenska bankerna gör däremot fortfarande rekordvinster och många tycks ha glömt bort finanskrisen i början av 1990-talet då den svenska staten fick gå in med statliga garantier och vidta andra åtgärder för att rädda situationen.

Det är tur att det finns ett skyddsnät i form av staten - finansierad av bl a skattepengar - när den fria marknaden falerar, tänker jag.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jo, vi har ju egna erfarenheter sedan början av -90.

Marknadskrafterna kan ju ofta ta hand om allt. (Obs! Liiiiiite ironi, ligger bakom de orden.)

Anonym sa...

Marknadskrafternas självreglerande förmåga är starkt överdriven. I de flesta exempel har man inte självreglerat någon verksamhet alls förrän det har gått överstyr och någon ropat på lag o ordning. Det gäller miljöpåverkan, de anställdas villkor, skoningslöst ekonomiskt utnyttjande och skövlande (t ex valutaspekulationerna).

Nån j-la ordning (styrning) måste det vara, även i ekonomi, då man inte alltid vill allas bästa. Jag jämställer en del med malariaparasiten. En dumparasit som är så korkad att den t om dödar sin värd vilket innebär att den dör själv...

Marge_II sa...

Bert & Maja: Ja, visst är det märkligt att de som förespråkar den fria marknaden ofta inte är sena på att UTnyttja de stöd som samhället bjuder i olika former.