fredag, juli 27, 2007

Friskolor dyker upp

...här och där. De flesta med någon speciell inriktning. Det kan vara skidgymnasium och IT-skolor, entreprenörskolor och andra specialinriktningar.

Hör i kväll på nyheterna där man rapporterar att Plymouthbröderna ska starta friskola.

Efter att ha hört på nyhetsinslaget och kollat upp rörelsen på Internet blir jag mer än konfunderad.

Är inte den svenska skolans uppgift att utbilda barn i olika ämnesområden samt att lära dem att demokrati och jämställdhet är en viktig del i det svenska samhället?

Hur kan då skolverket tycka att en rörelse där det är uttalat att mannen är överordnad kvinnan, ska godkännas som en friskola i det svenska utbildningsväsendet? Även om sekten i sig kan tyckas harmlös och värnar om familjen så konserverar de ett synsätt som inte är accepterat i det svenska samhället och rättsväsendet.
Är det inte så att skolan - i vissa avseenden - i princip ska kunna fungera som den dator som dessa barn inte tillåts ha tillgång till (!) - det vill säga; om föräldrarna har en viss tro och inrikting, ska då inte barnen också få lära sig det synsätt som präglar det samhälle som de växer upp och ska leva i?

Ska den sociala gemenskapen inskränka sig så att man bara kan dela måltider och till och med fika med enbart andra inom samma sekt - vilket alltså innebär att man inte kan inta skolluncher eller ha en fikarast med personer utanför rörelsen?

Vad är nästa steg; ska vi tillåta allehanda skolor med uttalat rasistiska/nationalistiska/sekteristiska tendenser?

Är det detta samhälle vi vill ha i Sverige?


Edit: Jag är övertygad om att Plymouthbröderna har de bästa avsikterna utifrån sin tro och inte vill någon illa men jag är mer konfunderad över skolverkets syn i frågan.

2 kommentarer:

Knapsu sa...

Skrämmande är det.
Kanske att det ändå var bättre med staten som ansvarig för skolorna och Skolöverstyrelsens läroplan?

Anonym sa...

I princip har jag inget emot friskolor. Det innebär förmodligen att även de kommunala skolorna får "ställa sig på tå" för att vara attraktiva. I Luleå har det ju också visat sig att fler söker sig till de kommunala, på bekostnad av friskolorna. Detta efter att trenden varit den motsatta några få år.

Men, men, men.... När det börjar bli sekteristiska inriktningar, då blir jag skraj. Skolverket har ingen möjlighet att följa undervisningen i alla lägen, för att larma om något är fel.