torsdag, maj 10, 2007

Jag har aldrig

...funderat på att gå ur Svenska kyrkan. Och kommer förmodligen inte att göra det nu heller men visst blir man betänkt när det lokala kyrkorådets ordförande lyser ut tjänsten som kyrkoherde. Igen.

Anledningen att tjänsten kommer ut igen är att det bara kom in tre ansökningar första gången den utlystes.

Och två av de tre sökanden var kvinnor.

Och den manlige ordföranden säger att visst vore det fräscht med en kvinna men medger att han är tveksam till om en kvinna är bäst rustad att klara det tunga jobbet som kyrkoherde.

- Tölp! skulle jag vilja säga.

Året är 2007.

Det finns länder som har kvinnliga presidenter, stora koncerner som har kvinnliga VD:ar, det finns kvinnliga läkare, forskare och faktiskt också en och annan kvinnlig biskop.

Det är fortfarande en skrämmande snedfördelning vad gäller antalet kvinnor på ledande poster i samhället och tror man inte att en kvinna klarar jobbet som kyrkoherde i en liten landsförsamling bör man nog allvarligt tänka över sin syn på jämlikhet och alla människors lika värde.

Källa: PT

9 kommentarer:

Anonym sa...

Oj oj! Kyrkan har jag vägrat finansiera sedan mer än tjugo år tillbaka. De har så mycket tillgångar ändå.

Onödigt att tillföra mera kapital till denna förstockade institution. De verkar inte satsa på mänsklig utveckling, varken internt eller ut mot allmänheten. Låt dem svälta!

Anonym sa...

Låt dessa mörkermän ha sin egen kyrka, vi tänkande är inte med i deras sammanslutning och vägrar stödja deras trångsynthet.

Eller uteslut dem du som är medlem och kan rösta.

Marge_II sa...

Bert: Det finns som jag ser det två val; gå ut ur kyrkan eller stanna kvar, reagera och försök förändra.


Maja: Dessvärre återfinns mörkermännen i både kyrka och arbetsliv.

Marge_II sa...

Bert & Maja: Förresten, vad konstigt det blev. Min indignation gällde den märkliga synen på kvinnor och kvinnors kompetens - och inte så mycket medlemskapet i Svenska kyrkan ...

Anonym sa...

Visst har du rätt - alla sådana här yttringar, gällande kvinnor och deras kompetens, bör lyftas fram i ljuset så att trollet spricker.

Men så himla konstigt blev det väl inte? Dessa platthjärnor finns representerade en masse i kyrkan, åtminstone har de blivit väl synliga. En frivillig sammanslutning som man kan förhålla sig till hur man vill.

Näringslivet är visseligen inte förskonad från trånga hjärnor men där har man kanske inte riktigt samma val som individ - jobba där eller inte?

Anonym sa...

"Förresten, vad konstigt det blev. Min indignation gällde den märkliga synen på kvinnor och kvinnors kompetens - och inte så mycket medlemskapet i Svenska kyrkan ..."

Men den konservativa inställningen hänger nog ihop med bibeltroheten. Tror du inte det?

Marge_II sa...

Maja & Bert: I många fall hänger det nog tyvärr ihop med bibeltroheten - men vad ska resten - det icke kyrkliga brödraskapet -skylla på?

Anonym sa...

Vi lever i ett patriarkalt samhälle som håller på att förändras. Vi ser med tillförsikt framtiden an. Ungdomarna är klokare än vad vi är.

Inser inte prästerskapet det omöjliga i budskapet som mörkergubbarna ständigt lyfter fram? De menar att präster ska vara män för att alla lärljungar var män. Okidoki. Men ska de inte vara ogifta och judiska då oxo?

"Som fan läser bibeln" får helt plötsligt mening.

Det Mörka Hotet sa...

Ha, ha, ha: tänk att de ändå finns kvar - dessa medeltida tänkare!


Samuel