...och hotell ska byggas i Riddarfjärden.
Har inte Stockholmarna hört talas om strandskyddet?
Det strandskydd som förbjuder oss svenskar att bygga nära vatten, trots att det t ex här i norr finns mer sjöar och vattendrag i vissa kommuner än vad det finns invånare.
Det strandskydd som hindrar den bofasta befolkningen i Norrbottens inland att få bygga en stuga vid en avlägsen sjö, det som hindrar kommuner att inrätta attraktiva bostadsområden invid vatten.
Men i Stockholm går det bra. Vem har inte hört talas om Gåshaga brygga eller Hammarby sjöstad?
Och nu ett hotell mitt i Riddarfjärden.
Man häpnar!
Källa: SvD
Edit: Läs gärna moderaten (!) Bo Hultins vettiga syn i frågan om strandskydd.
lördag, maj 12, 2007
Ett kallbadhus
Upplagd av Marge_II kl. 2:22 em
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
Detta bygge berörs väl inte av strandskyddet då det kommer i sin helhet att ligga ute i vattnet.
Men svårt i sthlms län att ge sig ut på strandpromenader då privata ägor begränsar framfarten. Staket, bryggor, larm, tagggtråd och häckar ner mot vattnet gör att man som allmänhet inte kommer åt det våta. Trist.
Maja: Bygget borde väl beröras av strandskyddet; det ligger ju närmare än 100 meter från strand ;-)
För övrigt så såg jag problematiken från s a s det andra hållet - eftersom Stockholm trots allt bara utgör någon promille av landets yta.
Maja: För att ytterligare förtydliga hur jag menar; följ gärna länken till Bo Hultin´s sida.
;-)
Jo jag har följt den, läst t om. Det verkar märkligt att man i N-botten är mer restriktiv om stränder än i storstaden där många slåss om tillgången till strand och vattnet.
Klarar ni 100 m?
Maja: Med risk för att vara övertydlig citerar jag BH:
"Det är nog därför som strandskyddslagen från 1975 generellt förbjuder att hus byggs närmare vatten än 100 meter. Det är samma lag som ska tillämpas lika i hela Sverige oavsett om det är ett tättbefolkat Storstockholmsområde eller ett glesbefolkat Norrlands inland. Detta vet de som försökt att få dispens för att få bygga strandnära.
Och vill man då se exempel på hur lagen kan tillämpas från myndighetshåll kan man läsa följande notis i "världsbladet" (PT):
http://www.pitea-tidningen.se/artikel.aspx?artid=57090&cat=2&pageIndex=0&arkiv=False&city=2
Problematiken är alltså att kommunerna har för litet inflytande och att en stelbent lagstiftning - som nu ev är på gång att ytterligare skärpas - inte tar hänsyn till olika regionala aspekter.
Debatt i sthlmstidningar har däremot tagit upp problemen med att allt för många undantag görs från strandskyddet och att det nu blivit legio att bygga på stranden eller bygga in strandbiten med staket o dyl. Exempel som du själv gav: Gåshaga, Hammarby Sjöstad, men också hela Värmdö, STHLMs skärgård och Roslagen.
Skicka en kommentar