tisdag, januari 30, 2007

Inger Ingesson

...heter Piteå kommuns förra skolchef.

I samband med att hon avslutade sin tjänst för kommunen började hennes pensionsavtal att rulla. Avtalet ger henne 70 procent av lönen eller drygt 35 000 kronor per månad till och med 65 års ålder. Utöver pensionen gavs hon också rätt att tjäna upp till 120 000 kronor utan att någon reducering av pensionen skulle göras.

Vad gör då en kreativ och driven kvinna? Jo, hon tar ett konsultuppdrag för Kalix kommun som ger henne drygt 400 000 kronor per år samt tar ut full pension. En pension som under 2006 uppgick till ca 420 000 kronor. Summa sumarum: drygt 800 000 kronor.

Nej, förlåt, ursäkta så var det förstås inte. Så gör inte en samvetsgrann, kreativ och driven person. Hon låter istället arvodet från Kalix kommun gå in i hennes handelsbolag, numera aktiebolag.
På så sätt kan hon uppbära full pension och sedan ta ut pengarna från bolaget. I efterhand. Utan att göra något formellt fel.

Förre kommunalrådet i Piteå, Anders Sundström, har ett liknande avtal. Han säger i en kommentar att avtalet skulle ge en form av skydd om han av någon anledning skulle hamna utanför trygghetssystemet. Något som inte blivit aktuellt för honom.

Men jag undrar om man inte har någon form av moraliska dubier när man bestämmer sig för ett upplägg som fru Ingessons. Funderar man inte om det är moraliskt riktigt, om det är så här skattepengar ska nyttjas? Finns ingen minsta tvekan innan man beslutar sig för att ta ut pension trots att man samtidigt jobbar för en annan arbetsgivare?

Nu har kommunen beslutat att låta oberoende revisorer granska pensionsavtalet.

Och jag vet att det här är inget helt ovanligt sätt att kringgå pensionsavtal. Inger Ingesson är varken den första eller sista kvinnan eller mannen som gör så här.
Alltså ankommer det också på kommunen att skriva avtal som gör att liknande konstruktioner inte är möjliga.

Men det finns kanske inget intresse för det. Det kan ju hända att man då biter sig själv i handen.

2 kommentarer:

Elisabet. sa...

Jag skulle skämmas ögonen ur mig.
Fy, så giriga människor är!!

Marge_II sa...

Elisabet: Ibland undrar jag i vilket "precist" läge man bestämmer sig för att bara se till sitt eget och inte utifrån vad som moraliskt är rätt eller fel.
De flesta vill väl ha "så mycket som möjligt" men att jobba och ta betalt för jobbet (även om det går in i bolaget) och samtidigt uppbära pension, där någonstans måste man väl känna att tangerar någon slags gräns. Kan man tycka.