onsdag, oktober 04, 2006

A

...pro på Nobelpris.

Det Alternativa Nobelpriset ”Right Livelihood Award” delas 2006 av följande pristagare:

Daniel Ellsberg (USA), vars "whistleblowing" hjälpte till att få slut på Vietnamkriget. Han tilldelas priset "för att ha satt fred och sanning i första rummet trots stora personliga risker, och att under decennier inspirerat andra att följa sitt exempel".

Ruth Manorama (Indien) är indiska halvöns mest effektiva organisatör och talesman för "Dalit"-kvinnor, de före detta oberörbara inom kastsystemet. Juryn hedrar Manorama, som själv är Dalit, "för hennes livslånga engagemang att uppnå jämlikhet för Dalit-kvinnor, skapa effektiva kvinno organisationer och arbeta för kvinnliga rättigheter på nationell och internationell nivå.

"Festival International de Poesia de Medellín (Colombia) är en unik poesifestival, som bidragit till det fredsbyggande arbetet i en av världens våldsammaste städer. Juryn hedrar festivalen "då den visar hur kreativitet, skönhet, yttrandefrihet och solidaritet kan blomstra bland - och överkomma - även djupt rotad rädsla och våld."

2006 års hederspris går till Chico Whitaker Ferreira (Brasilien),"som vigt sitt liv åt arbete för social rättvisa vilket stärkt demokratin i Brasilien och hjälpt till att skapa World Social Forum, som visat att 'en annan värld är möjlig'".

Källa: http://www.sida.se/sida/jsp/sida.jsp?d=169&a=25686

Tänkte att det kunde vara på sin plats att lyfta fram det.

Inga kommentarer: